Oriëntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt

Per 1 januari 2015 is er een nieuw examenonderdeel bij gekomen. Heeft u namelijk een verblijfsvergunning op of na 1 januari 2015 ontvangen, dan is ONA  een verplicht onderdeel van uw inburgeringsexamen. Kijk hieronder in het schema of dit voor u van toepassing is.

Het onderdeel ONA is bedoeld om te leren hoe de Nederlandse arbeidsmarkt er uit ziet en wat hierbinnen uw mogelijkheden zijn. We kijken naar uw opleidingsniveau en/of werkervaring in het land waar u vandaan komt. We kijken samen naar wat uw kwaliteiten zijn en wat u wensen zijn op het gebied van werken in Nederland. 

Onderdelen van de module ONA zijn onder andere het maken van een CV, het zoeken naar geschikte vacatures en het schrijven van sollicitatiebrieven. Na afloop van deze module heeft u uw portfolio voor het examen samengesteld en bent u goed voorbereid op het eindgesprek bij DUO (examen). Meer informatie over dit examenonderdeel kunt u vinden op www.inburgeren.nl

Let op: Het examenonderdeel Oriëntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt (ONA) gaat veranderen. Houd deze pagina in de gaten voor wijzigingen.

Klaar voor het examen?

Portfolio maken op school en examen doen bij DUO

Na een aantal weken de ONA lessen te hebben gevolgd, beginnen cursisten te vertellen over: “wat kan ik, wat wil ik en hoe bereik ik dit”. Hier wordt in een cursus van 18 weken (64 uur in totaal, inclusief praktijkopdrachten) hard aan gewerkt. Aan de hand van 8 resultaatkaarten wordt een portfolio gemaakt. Over dit portfolio wordt uitgebreid gevraagd tijdens het examen ONA. Het examen kan worden aangevraagd wanneer u halverwege uw A2 traject bent (dit wordt door onze docent voor u gemonitord). Ook als u het Staatsexamen NT2 gaat afleggen dan moet u deelnemen aan het ONA examen. Onze ONA-groepen bestaan uit maximaal 10 cursisten. Zo kunnen we u veel persoonlijke aandacht geven.

Proefexamens en voorbeeldexamens kunnen hierbij uitwijzen of u er klaar voor bent. De docent zal dan het uiteindelijke advies uitbrengen om het examen aan te vragen.

Portfolio maken op school onder leiding van een ONA trainer 64 uur

Na een aantal weken de ONA lessen te hebben gevolgd, is het dan zover. Vertellen over “wat kan ik, wat wil ik en hoe bereik ik dit”. Hier wordt in een cursus van 18 weken (64 uur in totaal, inclusief praktijkopdrachten) hard aan gewerkt. Aan de hand van 8 resultaatkaarten wordt een portfolio gemaakt. De ONA training ziet er als volgt uit: 

  • theorie-uren
  • praktijkuren 
  • portfolio samenstellen

Examen aanvragen

Het aanvragen van examens of onderdelen daarvan kunnen wij voor u doen als u bij ons in de klas zit. De docent kan dit aanvragen bij onze administratie. De kosten van het examen zijn niet inbegrepen in het contract. Na betaling of akkoord voor facturatie aan DUO wordt de procedure in werking gezet.

Bevestiging examen

Zodra het examen definitief gepland is krijgt u een brief van DUO thuisgestuurd met daarop de datum van de examen(s) en de locatie.